2019-02-19 13:14:49• hírek • Szatmár.ro

Bevetésen a környezetért: nálunk járt az Ökommandó, és még több tucat helyre készülnek

A Szatmár.ro szerkesztőségében járt az Ökommandó, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákcsapata. Vándorkiállításuk és ökológiai témájú előadásuk megdöbbentő részletességgel mutatta be, mennyi mindent  engedünk meg magunknak el Földanyánkkal szemben.

A húsz perces előadást a diákok állították össze, csapatuk koordinátora, Gózner Enikő biológia tanárnő segédkezet nyújtott az ötletelésben, de a szövegkönyv és a vándorkiállítás anyaga a nebulók több hetes, szorgalmas munkájának gyümölcse. Az iskolai elfoglaltságok mellett a Székely Kapuk - Zöld kapuk megmérettetésre is jut idejük, s lelkesedésükön látszik, az önszorgalom hajtja őket ismereteik széleskörű bővítésére.

 

A Székely Kapuk - Zöld Kapuk verseny első alkalommal 10 évvel ezelőtt jutott el Szatmárnémetibe. A megmérettetés jellege és célja azóta sem változott: általános- és középiskolás gyermekek rajzok, előadások útján próbálják meg felhívni a közösség figyelmét a társadalmunkra leselkedő veszélyekre: elsősorban a környezetvédelmi, gazdasági és szociális problémákra. A 2018/2019-es tanévben is megszervezték a vetélkedőt, melynek keretében újra értékes pontokat gyűjthetnek a résztvevők, akik a decemberi hónapban a karácsonyhoz köthető hagyományokból összeállított műsort adnak elő, az új évben pedig a környezettudatos hulladékgazdálkodás fontosságára hívják fel a figyelmet, lehetőleg minél több színhelyen.

 

Az Ökommandó előadása nem csak a háztartási szemét szelekciójáról, hanem az ipari hulladék szennyezésének következményeiről egyaránt beszámolt. Ráébresztettek többek között arra, hogy 2019-ben is kihalhatnak állatfajok az emberiség ignoranciájának köszönhetően. Mindent a tömegtermelésért! Mindent az alacsony költségű előállításért! - két olyan kapitalista jelmondat, mely rányomta bélyegét a globális egyensúlyra. Az elmúlt párszáz éves "esztelen" pazarlásnak most isszuk meg a levét, és igazából még csak nem is mi, hanem az utánunk következő generációk.

 

A globális környezeti problémák után a lokális tényekre is rátértek. Megtudhattuk, miért előnyös a háztartási hulladék szelektív gyűjtése, hogyan is kell azt végezni. Felhívták a figyelmünket a komposztálás előnyeire, módszerére. A több ezer évig bomló műanyag hulladékok, táskák és zacskók helyettesítési lehetőségeire is rávilágítottak. A háztartási tisztítószerek alternatív helyettesei sem maradtak ki a sorból, valamint a háztartási kisgépek energiatakéroks verzióiról is elmondták, miért érdemes ezeket választani az olcsóbb, de több áramot zabáló társaikkal szemben.

 

Nagyon szépen köszönjük az előadást, az alapos felkészülést és a profin koreografált műsort. A vizuális szemléltetés eszközeiként a saját kezükkel készített plalátokat sokan megcsodálták nálunk. Reméljük, sőt kívánjuk, a további helyszínek alkalmával legalább ilyen benyomást okozzanak, hiszen a "környezetvédelelm közös ügyünk" - hangzott a fiatalok üzenete.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: